Torgny Roxå

Torgny Roxå er førsteamanuensis ved Lunds Universitet og har 30 års erfaring innen akademisk utvikling. Forskningen hans fokuserer på strategisk endring av undervisningskulturer i høyere utdanningsorganisasjoner, betydelige nettverk og mikrokulturer. Han er Professor II for iEarth ved UiO.

Hvem er jeg?

Mitt navn er Torgny Roxå, og min jobb og lidenskap er å påvirke høyere utdanningsorganisasjoner og kontekster mot bedre undervisning og bedre utdanning.

Hva handler forskningen min om?

Jeg bruker en kulturell tilnærming der undervisere er nøkkelpersoner for å bygge og vedlikeholde, men også endre, undervisningskulturer og utdanningstradisjoner. Jeg tror at normene som styrer vårt samspill rundt forskningsresultater og metoder har tatt forskningskulturene til nye høyder. Å tilpasse noen av disse normene kan sakte, men sikkert bidra til å endre undervisning og høyere utdanning. Det tar tid å endre kulturer, og det er en god ting. Dette er en av grunnene til at jeg ble med i iEarth.

Min rolle i Forskningsgruppen for utdanning

Jeg har jobbet med dette i mer enn 30 år og jeg vet at det fungerer. Men jeg har også innsett at min tilnærming ikke løser alt. Det er selvsagt mer bak det. Det er en annen grunn til at jeg ble med i iEarth, fordi det alltid ligger mer bak det.

Jeg er en turgåer, klatrer og rusler. Elsker å reise nordover sammen med min kone Eva og et telt. Det tar imidlertid mye tid å komme seg nordover fra Lund. Enda en grunn til å bli med i iEarth. Jeg liker også romantiske filmer, gode romaner, og: for 55 år siden fikk jeg denne ideen om at jeg skulle bygge en modelljernbane. Og nå, i en alder av 60 år, har jeg begynt. Sake, men sikkert – alltid. Er dog ikke helt sikker på om modelljernbaner er relatert til iEarth.