Praksis hos DOF Subsea - Natalie Juliussen

GeoPraksis
Nov 15, 2023
By:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Skrevet av:
Natalie Juliussen

Hei!

Jeg heter Natalie Juliussen, er 23 år gammel og studerer geologi ved Universitetet i Bergen. Dette semesteret har jeg emnet «Geopraksis» og skal derfor være på utplassering hos DOF Subsea. Målet med praksisen er at jeg skal få et innblikk i arbeidshverdagen til en geolog. Jeg har og et ønske om å lære hvilke programmer som brukes på arbeidsplassen, og hvordan verktøy brukes sammenlignet med det vi gjør på universitetet. Jeg håper og å møte mange kompetente fagfolk og knytte kontakter med de ansatte i bedriften.

DOF Subsea er et subsea-operatørselskap som leverer tjenester globalt for en bærekraftig utnyttelse av offshore energi og andre subsea-ressurser. Hovedkontoret deres finner sted på marineholmen i Bergen, hvor jeg og Nicole utførte vår første uke i praksis. Her har vi vært innom alle avdelingene og fått en innføring i hva de jobber med. Dette har gitt en god forståelse på hvordan avdelingene må samarbeide på tvers av hverandre for å kunne levere et godt produkt til kunden. Mye av datainnsamling og arbeid foregår offshore. Her brukes det forskjellige verktøy for datainnsamling som kan danne et bilde av havbunnen. Basert på dette kan det bestemmes hvor rørledninger skal nedlegges eller hvor det er best å plassere parker for havvind. DOF Subsea har og tatt del i Mareano-prosjektet med NGU for å kartlegge norsk havbunn.  

 

Den første uken ble vi kjent med DOF Subsea som bedrift og de ansatte. Vi hadde mange infomøter med avdelinger som: Survey/inspection, verksted, Engineering, ROV og GEOTech. Her traff vi mange engasjerte og flinke mennesker. Mellom møter hadde vi omvisninger på bygget og gikk innom forskjellige kontorer for å hilse på.  I tillegg til dette har vi fått delta i mange møter hvor forskjellige kontorer i regionen deltok, blant annet fra Aberdeen. Vi fikk og en liten introduksjon til noe av software programmene som blir brukt, men dette skal vi jobbe med i større grad de to siste ukene. Det er og verdt å nevne at bedriften sponset oss god lunsj, snacks (twist) og kaffe. Det ble mange besøk til twist-skålen i løpet av uken.

Den første uken har vært utrolig gøy. Jeg føler meg godt tatt imot, og har et inntrykk av at de ansatte hos DOF Subsea er imøtekommende, glade og engasjerte mennesker. Dette er en gjeng som tar seg tid til å høre på deg og er interesserte i geopraksis faget. De ville bidra til å gjøre uken så bra som mulig. Det har vært spennende, men samtidig utfordrende å møte alt fra dataprosseserere til konsernsjefen. Du får virkelig øvd deg på networking. Så gjennom den første uken ble forventningene mine til bedriften oppfylt. Jeg har blitt kjent med mange og fått vite mer om relevante digitale verktøy. Gleder meg allerede til neste besøk.

Min tid i praksis etter tre uker hos DOF Subsea

Hei igjen! Nå har jeg fullført tre uker i praksis hos DOF Subsea og dette har vært veldig gøy. Uke 2 i praksis lærte jeg å bruke noen av de viktigste programmene på Survey avdelingen. DOF er blant annet med på å sette opp vindturbiner og her fikk jeg og Nicole lov til å kartlegge hvor det var best å plassere de forskjellige turbinene innenfor ett gitt område. Dette var veldig lærerikt ettersom at vi aldri hadde brukt dette programmet før, og fikk lov til å utforske det på egenhånd før vi til slutt (etter hjelp og forslag fra en av geologene) kom frem til et noenlunde fornuftig “resultat”.  

DOF utfører pipeline inspections av rørledninger på havbunnen. Disse fikk vi og lov til å jobbe med. Vi ser på video tatt av ROV av selve røret, samtidig som vi følger med på en terrengmodell av havbunnen laget av Multibeam data. Dette gjøres hovedsakelig for å sjekke at alt er i orden med røret. Vi noterte inn alle hendelser vi fant på røret og enkelthendelser av f.eks. debris. Her var det mange “events” som hadde spesielle navn eller koder, så det ble en bratt læringskurve på denne oppgaven også.

Et annet program vi fikk lov til å sjekke ut var SonarWiz. Dette var noe jeg kjente mer igjen fra tidligere emner på universitetet, ettersom at vi fikk tolke forskjellige horisonter på en seismisk linje. Programmet minner ikke om Petrel, men horisontene på linjen kunne kartlegges/tolkes ved hjelp av en rekke funksjoner. Her følte jeg at vi lettere kunne gripe oppgaven fordi vi har jobbet en del med seismiske linjer, bade digital og på papir, tidligere.

Mandag den tredje uken i praksis fikk vi besøke Skandi Iceman, en av DOFs båter. Vi kjørte med bil til Sløvåg, hvor vi ble hentet av en mindre båt og kjørt ut mot noen av vindturbinene DOF er med på å bygge, frakte og installere. Videre ble vi heist ombord i båten og fikk en informativ omvisning ombord. Her hilste vi og på store deler av mannskapet ombord. Alt i alt en kjempefin tur.

Omvisning på Skandi Iceman.

Som dere ser så har jeg og Nicole jobbet med litt forskjellige oppgaver fra dag til dag. Vi har tilegnet oss mye kunnskap som vi kan ta med oss videre både på studiet og i arbeidslivet. På universitetet har vi gjennom forskjellige oppgaver tatt i bruk problemløsnings egenskaper og muligheten til å se sammenhenger. Dette har vært viktig i praksis for å gjennomføre de oppgavene som har blitt tildelt. Å bli introdusert til ny programvare og data hadde vært vanskeligere dersom jeg ikke hadde gjennomført tidligere emner med lignende programmer.

Etter tre uker hos DOF har jeg blitt kjent med mange nye mennesker og virkelig fått jobbet med networking. Jeg har fått prøve mange nye programmer som har vært utfordrende, men ettersom at terskelen for å spørre om hjelp har vært lav, og jeg har hatt Nicole å samarbeide med, så har det gått helt fint.  Jeg har og satt pris på at vi har fått jobbe med dagsrelevante prosjekter som nylig har blitt gjennomført, eller er i gjennomføringsfasen. Jeg føler at arbeidsoppgavene er viktige og at de ansatte på DOF har et ønske om at jeg skal lykkes. Utrolig fint opphold i dette selskapet, og det kan anbefales på det varmeste til alle som er nysgjerrig på bransjen. Takk for meg!

Praksis hos DOF Subsea - Natalie Juliussen

Andre bloggartikler

Stay in the Loop!
Join our mailing list for our newsletter.

Educational Resources

No items found.

Last ned filer

No items found.